Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması

konaklama işletmelerinin sınıflandırılması ile ilgili görsel sonucu


KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI:

Konaklama İşletmeleri:

A. Temel konaklama işletmeleri

B. Yardımcı konaklama işletmeleri olmak üzere ikiye ayrılır.

A.TEMEL KONAKLAMA İŞLETMELERİ

Asıl amacı konukların geceleme gereksinimlerini karşılamak olan işletmelerdir. Temel fonksiyonlarının yanı sıra, konukların yeme-içme ve eğlence gereksinimlerini karşılayabilmeleri için gerekli yardımcı birimleri de bünyelerinde bulundururlar.

Temel konaklama işletmeleri:

1.Otel,

2.Motel,

3.Tatil Köyü,

4.Pansiyonlardır.

otel ile ilgili görsel sonucu

Otel: Asıl amacı konukların geceleme gereksinimlerini karşılamak olan konaklama işletmeleridir. Bununla birlikte yeme-içme, dinlenme, eğlence gibi yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyelerinde bulundurabilen oteller , kar etmek amacıyla çalışan, sosyal ve ekonomik hizmet işletmeleridir. Otel işletmeleri birçok yönden sınıflandırılmakla birlikte verdikleri hizmet kalitesi ve amaçlarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılırlar.

a. Verdikleri hizmet kalitesine göre oteller:

1.Turistik Belgesiz Oteller (belediye tarifeli): Bu tür oteller çalışma ruhsatlarını bulundukları yörenin belediyesinden alırlar. Belediyelerin belirlemiş olduğu nitelikleri taşırlar ve denetimleri belediye tarafından yapılır.

2.Turistik Belgeli Oteller: Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde olan otellerdir.

motel ile ilgili görsel sonucu

Motel: Araçlarıyla yolculuk yapanların konaklama , yeme-içme gereksinimlerini karşılayan konaklama işletmeleridir. Moteller genellikle yerleşim merkezleri dışında inşa edilirler. Karayolu güzergahı ve yakın çevrelerinde bulunurlar. Moteller yapı tarzı ve verdikleri hizmete göre iki sınıfa ayrılırlar:

a. Birinci sınıf motel,
b. İkinci sınıf motel.

Birinci sınıf moteller, ikinci sınıf motellerden üstün özellikler taşırlar. Birinci sınıf motellerde zaruri olmayan ek hizmetler de verilir (eğlence spor vb.).

tatil köyü ile ilgili görsel sonucu

Tatil köyü: Spor ve eğlence hizmetlerinin verildiği konaklama işletmelerdir. Rahat bir konaklama sunulur. Tatil köyleri tabii güzellikler içinde veya arkeolojik değerlerin bulunduğu yerler civarında kurulur. Tatil köyleri, birinci sınıf tatil köyü ve ikinci sınıf tatil köyü şeklinde ikiye ayrılırlar. Birinci sınıf tatil köyleri yerleşme özellikleri, yapı, tesisat,donatım, dekorasyon ve servis yönlerinden üstün özeliklere sahiptir.

pansiyon ile ilgili görsel sonucu

Pansiyon: Konaklama ve yeme-içme hizmeti verebilen ev tipi işletmelerdir. Pansiyonların yönetimi oldukça basittir. Bazı pansiyonlar, konukların yeme-içme gereksinimlerini karşılarlar. Bazıları da konuğun bu gereksinimlerini karşılayabilmesi için olanak sağlarlar. Pansiyonlar, Turizm Bakanlığı Belgeli ve Belediye Belgeli pansiyonlar olarak iki sınıftır. 

B-YARDIMCI KONAKLAMA İŞLETMELERİ

Konukların kendi olanaklarıyla gecelediği işletmelerdir. Konukların yeme-içme de dahil olmak üzere çeşitli gereksinimlerini genellikle kendilerinin karşıladığı konaklama işletmeleridir. 

Yardımcı Konaklama İşletmeleri:

1.Kamping

2.Oberj

3.Hostel

4.Apart

kamping ile ilgili görsel sonucu

1.Kamping: Genel olarak yaylalarda yapılan çadır ile konakladığımız bir takım işletme.

oberj ile ilgili görsel sonucu

2.Oberj: Şehir merkezinin dışında sade kurulmuş konaklama yeri.

hostel ile ilgili görsel sonucu

3.Hostel: Düşük bütçe ile seyehat eden sırt çantalılar, gezginler, öğrenciler için ucuz konaklama fırsatı sağlayan genelde mutfağı olan küçük otellerdir.

apart otel ile ilgili görsel sonucu

4.Apart Otel: Apartman tarzı binadır. Burada konaklayan müşteriler yeme içme hizmetinden yararlanamaz, kendileri halleder. Burası butik bir işletmeci tarafından işletilir. Apart otellerde mutfak daire içinde yer alır.

Yorumlar