Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri BölümüKonaklama ve Seyahat Hizmetleri Bölümü

Günümüzde turizm olayının ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan kazandığı önem, her geçen gün artmaktadır. Turizm sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Rekabet koşulları altında, uygun nitelikli meslek elemanı ihtiyacını karşılayacak eğitim politikalarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda turizm sektörü konaklama hizmet alanı ülkelerin özel ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler olarak özel planlamalar yapılmaktadır. Ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Turizm sektöründe ara elemana ve orta kademe yöneticisine ciddi şekilde ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Ayrıca konaklama hizmetlerine ve seyahat acenteciliği hizmetlerine yönelik, reklâm ve sigorta, oto kiralama, konaklama destek, satış ve satış sonrası hizmetlere paralel hizmetler de düşünüldüğünde bu iş kolunun geniş boyutta dolaylı istihdama yol açtığı da bir gerçektir.
Konaklama ve seyahat hizmetlerinin MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

İnsanların konaklama ve seyahat ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile eğitim verilen bir alan olup,
  • Ön büro (resepsiyon)
  • Kat Hizmetleri,
  • Rezervasyon
  • Operasyon
bölümleri bulunmaktdadır.

Ön Büro
Tesis yönetiminin belirlediği prosedüre uygun olarak konukları karşılama, etkili ve verimli şekilde oda satışı yapma, konuk istek ve şikâyetleriyle ilgilenme ve ilgili raporları hazırlayabilme kabiliyetine sahip nitelikli elemanları yetiştiren daldır.
Kat Hizmetleri
Kat Hizmetleri departmanında konaklama tesisi standartlarına uygun kalitede temizlik ve düzeni, kişiye özel hizmetleri bölümü ile işlerin yapılmasını sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olan sorumluluk sahibi nitelikli elemanları yetiştiren daldır.
İstihdam Alanları
Konaklama ve Seyahat Alanının Ön Büro ve Kat Hizmetleri dallarını bitiren öğrencilerimiz her türlü konaklama tesisinde ön büro elemanı ve kat hizmetleri elemanı olarak hizmet verebilecek yeterlilikte olup bu işletmelerde rahatlıkla istihdam edilmektedir.
Rezervasyon ve Operasyon dallarından mezun olan öğrencilerimiz TURSAB? a bağlı seyahat acentelerinde ara eleman ve orta düzey yönetici olarak istihdam edilmektedir.
Eğitim ve Kariyer İmkanları
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı mezunu öğrencilerinin eğitimlerine Ön Büro ve Kat Hizmetleri dalları mezunları Turizm İşletmeciliği Operasyon ve Rezervasyon dalı mezunları ise Turizm Rehberliği,Turizm İşletmeciliği ve otobüs kaptanlığı gibi bölümlerde yüksek öğrenimine devam edebilmektedir.
Mezunlarımız çalışma hayatındaki performanslarına göre Resepsiyon Şefi,Rezervasyon Şefi,Ön Büro Şefi,Ön Büro Müdürü,olarak yapabilmektedirler.Kat Hizmetleri mezunlarımız ise Çamaşırhane Şefi,Kat Şefi ve Housekeeper olarak görev alabilirler.

Yorumlar