Herhangi bir kimyasal, organik veya fiziksel madde vücuda girdikten sonra yapılması gerekenler.

Herhangi bir kimyasal, organik veya fiziksel madde vücuda girdikten sonra özelliğine göre yerel veya genel hasar meydana getirerek, ölüme neden olabiliyorsa bu maddeye ZEHİR, olaya ise ZEHİRLENME denir. Konaklama işletmesinde karşılaşılabilecek zehirlenmelerin başında; sindirim yolu zehirlenmeleri ve deri yolu zehirlenmeleri gelmektedir. Genel olarak konuğun zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
 Sakin ve doğal davranın.
 Çevrenizdekilere güven verin ve paniği önleyin.
  İşletme doktorunu veya heİşiresini çağırın
 Yöneticilerinizi bilgilendirin. 
Sağlık ekibine verilmek üzere, gereken bilgileri ( sürekli kullanılan ilaçlar, kalıtsal rahatsızlıklar vb. ) sağlayarak hazırlayın.
 Eğer işletmenin sağlık ekibi veya anlaşmalı özel sağlık kuruluşu yoksa hastanın ya da hasta yakınının onayını alarak ( belirli limiti aşan özel sağlık hizmet bedeli konuktan tahsil edilir) en yakın sağlık kuruluş  Beş Yıldızlı Bir Otelde Doktor Odasının  Görünümü Sindirim Yolu Zehirlenmeleri: Bu kapsamda olanlar, besin zehirlenmeleri, alkol zehirlenmeleri ve ilaç zehirlenmeleridir. Sindirim yolu zehirlenmelerinde en önemli konulardan birisi, zehirlenen kişinin hastaneye ya da sağlık kuruluşuna götürülürken; çevresindeki ilaç, kutu, kusmuk örneği, gıda ve içecek numunelerinin vb. birlikte götürülmesidir. Özellikle besin zehirlenmelerinin nedeninin anlaşılabilmesi için, konuğun son 12 saat içinde tükettiği, besin maddeleri numunelerinin saklanma zorunluluğu unutulmamalıdır. Sindirim yolu zehirlenmeleriyle ilgili, ilkyardımda yapılacak en önemli uygulama, zehrin mümkün olduğunca sulandırılması ve vücuttan dışarı çıkartılmasıdır. Bu kusturma ile sağlanacaktır. Fakat asitli madde, petrol ürünleri gibi maddeler içilmişse veya bilinç kapalı ise hasta kesinlikle kusturulmamalıdır.  Deri Yolu Zehirlenmeleri: Konaklama işletmesi içerisinde ya da çevresinde karşılaşılabilecek deri yolu zehirlenmeleri aşağıda sıralanmıştır.
 Kedi ve Köpek Isırmaları: KUDUZ tehlikesi vardır. Bu gibi durumlarda ısırılan yer ilk önce bol su ile sabunlanıp köpürtülerek en az 5 dakika yıkanır. Aşı yaptırılır.
 Arı Sokması: Sabunlu soğuk su ile yıkanır. Arının iğnesi çıkarılabilecek durumdaysa cımbızla çıkarılır, aksi halde zorlanmaz. 7 Yerel belirtiler genel belirtilere dönüĢüyorsa, vakit kaybetmeden hastaneye götürülür

Yorumlar

Yorum Gönder